El projecte MAPA CULTURAL

Cartografies posibles a Eivissa i Formentera

MAPA CULTURAL és un projecte d’investigació creat i desenvolupat a Eivissa per l’antropòleg eivissenc Joan Costa. Aquest projecte es basa en l’observació del territori de les illes d’Eivissa i Formentera desde del punt de vista social i històric. La idea neix en el context de la pèrdua d’identidad propia, la creixent turistificació i la banalització del paisatge que afecten a les Pitiüses. Aquests accelerats canvis posen en risc la sostenibilitat –ambiental, econòmica i social– de les illes.

En línia amb altres iniciatives locals, el projecte MAPA CULTURAL proposa elements que ajuden a descriure i analitzar de forma crítica l’evolució recent del territori.  Els objectius són millorar el coneixement de l’entorn i construir diferents propostes per a l’acció social, recursos necessaris per modelar una narrativa alternativa i de futur.

Com crear aquestes cartografies possibles a Eivissa i Formentera? MAPA CULTURAL planteja estendre ponts de comunicació entre els diferents agents que intervenen en el territori: administracions públiques, col·lectius veïnals i propietaris rurals, empreses turístiques i ciutadans particulares. En definitiva, es tracta de pensar de forma col·lectiva, proactiva i creativa sobre què fer per a millorar l’entorn i la convivència, procurant assolir consensos socials.

Què trobaràs a aquesta web?

Dins aquest espai es compartirà informació cartogràfica, etnogràfica i històrica de les illes d’Eivissa i Formentera. La identificació de coneixement, usos i costums tradicionals ocuparà un lloc destacat.

Els resultats de la investigació es reuneixen en un conjunt de productes cartogràfics, ja sigui a través de sistemes d’informació geogràfica (SIG) o bé de mapes en suport paper, com el Mapa Turístic d’Eivissa i Formentera.

Vénda Benimussa 2017
Vénda de Benimussa (Sant Josep): mapa de finques tradicionals (2017)